Улун (Оолонг)
Чай улун — це продукт, приготований з листя, нирок і стебелю рослини Camellia sinensis. Це одна і та ж рослина, з якого роблять чорний і зелений чай.
Ступінь ферментації чайного листя у улуна знаходиться в межах від 15 до 85%. Улун або Оолонг, називають часто "Бірюзовим" тому, що листя після приготування мають синьо-зелений відтінок (бірюзовий).
Заварений чай має яскравий аромат квітів, фруктів. У процесі виробництва, деякі Улуни "прожарюються" (обробка листя сухим підігрітим повітрям) на останній стадії виробництва. Це надає чаю нові аромати та смаки.
...Яким буває Улун (Оолонг).
Всі Улуни (Оолонги) ділять на дві категорії Світлі (зелені) і Темні (Червоні), це залежить від ступені ферментації. Світлі (зелені) — ступінь ферментації від 15-60%, темні (червоні) від 60-85%. При заварюванні улун у світлих улун колір заварки яскравий зелений, у Темних — темно-зелений, червоний. У улун, в більшості випадків листя має сферичну скрутку.
Також можна поділити на вигляд чайного куща. Улун Дун Дін, Улун Ті Гуан Інь, Улун Алішань мають кожен окремо селекціоновані чайні кущі. Для кожного окремо чаю Улун вирощують плантації певного сорту і збирають його тільки окремо по сортах. Різні види улунов не змішують між собою.
Як виготовляють Тайванський чай улун.
Перш за все потрібно сказати, що для того, щоб, виробляти чай Улун — тайваньським фахівцям з чаю знадобилося вивести (селекцінувати) новий сорт чайного куща.
Головною відмінністю якого є морозостійкість, здатність добре рости високо в горах, де прохолодніше ніж на рівнині, повітря розряджене, постійна хмарність та труднощі зі зрошенням. Після того як отримали перші саджанці їх активно стали висаджувати на різних висотах від 500 метрів над рівнем моря і вище.
Весь процес виробництва можна розділити на кілька етапів:
- Збір врожаю: Важливо — Чайні листя повинні бути доставлені з плантації до фабрики в мінімальні терміни (менше ніж за 1 годину.);
- Зав'ялювання: процес супроводжується виділенням вологи з листа і його ферментацією. Розділяють завяливание на відкритому повітрі та в приміщеннях.
- Окислення: це хімічна реакція в чайному листі, яка покращує смакові якості чаю. Такі процеси проводять на спеціальних верстатах — пресах, з обертовими елементами. На такому обладнання відбувається скручування листя у сферу;
- Kill Green: після отримання бажаного рівня окислення цей процес зупиняється шляхом високотемпературного перемішування листя в процесі, який називається «Kill Green», від китайського терміна 殺青 (shaqing), що дослівно перекладається як «вбити зелений». Цей крок деактивує ферменти, відповідальні за процес окислення, тим самим зупиняючи хімічне перетворення
- Скрутка і сушка: після процесу Kill Green листя знову скручують і сушать. Листя скручують у сферу або поздовжній варіант;
- Обжарка: в залежності від типу чаю, чайне листя обсмажують. Позбавляються зайвої вологи та надають додаткові відтінки смаку;
- Пакування: Після остаточної обробки чай розфасовується, як правило, у вакуумні пакети.
Як вибрати Улун (Оолонг).
Важливо: Купуйте чай Улун тільки у перевірених постачальників або Продавців.
Щоб, купити хороший Улун необхідно врахувати основні характеристики для цього чаю:
- Чай в сухому вигляді не повинен кришитися в пил, при невеликому стисненні чайного листа. Якщо не кришитися — значить чай свіжий;
- У сухому вигляді чай повинен мати аромат. Щоб "розбудити чай" досить його "нагріти" (диханням);
- Заварка в сухому вигляді повинна бути однорідна за кольором і розміром.
- При заварюванні чайний лист швидко розкривається — зі сфери чай стає рівним і цілісним. Листя повинні бути цілі;
- Заварений чай повинен бути прозорий і ароматний;
- При заварюванні понад 5-7 хвилин — чай не повинен гірчити.
Як заварювати улун в домашніх умовах.
Заварювати Улун можна декількома способами:
- Метод протоки — використовують маленький за обсягом чайник 150-мл і багато заварки 6-10 грам. Заливають гарячою водою (не вище 80 ° С), витримують 40 сек. і зливають знов гарячою водою. Потім повторюють з додаванням часу 10 сек. на кожну нову заварку;
- Європейська методика — Ємність чайника 0,5 літра додають 3-6 грам чаю і заливають гарячою водою. Наполягають від 3-5 хв. Розливають по чашках або піалах;
- Заварювання чаю Улун в сифоні. Відповідно до інструкції сифона.
Чому варто купити чай Улун в Gtea.
Улун — це абсолютно унікальний сорт чаю, який не схожий на інші види чаю. Різноманітність ароматів і смаків — основний показник для улун. Зберігаючи цілісність чайного листа, чайний майстер домагається максимального збереження в ньому — аромату фруктів і квітів.
Максимальне поєднання смаку, аромату і корисних властивостей. Улун не поступається жодному чаю. Улуни славляться найвищим вмістом катехінів (антиоксидантів). Широкий спектр амінокислот — покращує роботу травних органів.
Важливо: Купувати потрібно тільки свіжий Улун. Максимальний термін його споживання після збору врожаю — не більше 3 років.
Оскільки ми співпрацюємо з чайними майстрами безпосередньо, це дає нашим клієнтам ряд вагомих переваг:
- Можливість купити якісний улун за мінімальною вартістю;
- Гарантія якості та оригінальності всього асортименту продукції;
- Величезна кількість сортів улуна в постійній наявності;
- Максимально комфортні умови придбання, оплати та доставки.
У нашому інтернет-магазині Ви можете купити Улун на будь-який смак, будь то ексклюзивний високогірний сорт, вирощений в обмеженій кількості або ж більш доступні сорти, які відрізняються добре відомим смаком і ароматом серед експертів.