Ключові особливості формування ціни на тайванський чай!


9 причин чому тайванський чай дорожче китайського!

Для багатьох чайних гурманів досі залишається загадкою той факт, чому тайванський чай в переважній більшості випадків набагато дорожче китайського. Якщо не вникати в суть, то такий стан речей здається досить дивним, адже країна одна, а розцінки абсолютно різні.

Причин такої «несправедливості» насправді цілком достатньо:

Площі плантацій. У материковому Китаї сумарні площі по вирощуванню чаю становлять близько 1,2 млн. Га, що в 60 (!) Разів більше, ніж на Тайвані. Може здатися, що принципової різниці в плані формування ціни за цим показником не існує. Насправді наступний пункт повністю роз'яснить ситуацію.


Експорт. Сумарна кількість виробленого на Тайвані чаю становить близько 24 тис. Тонн в рік. З них на експорт йде не більше 30%. Китай же демонструє зовсім інші цифри - 1 млн. Тонн на рік з якого більше половини експортується. Цілком очевидно, що обмежена кількість експортного чаю істотно впливає на формування ціни в бік її зростання. Навіть на материку попит на острівній чай настільки високий, що за кордон вивозиться зовсім небагато висококласної продукції.


Специфіка вирощування. При обліку досить обмеженого простору для землеробства, чайні господарства Тайваню прагнуть до збільшення прибутку не кількістю, а якістю. Замість того, щоб надавати продукцію низької та середньої якості, вони вважають за краще вирощувати ексклюзивні дорогі сорти чайного листа з «історією» та вкоріненими традиціями виробництва.


Умови виготовлення. На Тайвані нікого не здивуєш чайними плантаціями з висотою 1500, а то і все 2000 метрів над рівнем моря. До цього варто додати також специфіку клімату - постійні мусони, густі тумани і важкодоступні ділянки землі, де йде вирощування деяких морозостійких сортів чаю. Цілком очевидно, що на таких висотах і в таких умовах займатися землеробством можуть тільки вузькопрофільні фахівці. Послуги їх не так дешеві, як може здатися на перший погляд і це теж певною мірою впливає на підсумкову вартість виробленої продукції.


Підхід до землеробства. З метою здешевити собівартість, на материковому Китаї часто використовують гербіциди, пестициди та інші добрива хімічного походження. Вони істотно збільшують врожайність, а також кількість зборів протягом року, хоча якість готової продукції від цього відчутно страждає. На Тайвані ситуація повністю протилежна - виключно органічні добрива, природне середовище і мінімум стороннього втручання в процес вирощування чайних кущів. При такому підході врожайність помітно нижче, зате якість перевершує навіть найсміливіші очікування.


Технологія збору. Цей фактор тісно переплітається з площами культивованої землі. На материку в більшості випадків йде механізований збір сировини, через що якість відчутно знижується. Тайванці ж навпаки, вважають за краще ручне збирання, який більш фінансово витратний, зате компенсується якістю продукції. Навіть в тих рідкісних випадках, коли до збору врожаю підключається спеціальна техніка, обмежені площі і складність виконання роботи гарантують, що зібрану сировину буде відповідати внутрішнім острівним стандартам (тут варто зазначити, що стандарти ці часто набагато вище, ніж загальноприйняті в усьому світі).


Рівняння вартості. Перераховані вище пункти трохи однобоко показують ситуацію стосовно якості чаю, виробленого в материковій частині Китаю. Виглядає так, ніби нічого хорошого там не проводиться зовсім. Насправді хороший чай, нітрохи не поступається тайваньському, там все ж є, але його вартість буває навіть вище, а попит всередині країни настільки високий, що про його експорті не може бути й мови. Підсумок такий - вартість висококласного чаю скрізь практично однакова, але повальне поширення продукції нижче класом в плані ціни відчутно «ріже очі», створюючи ілюзію того, що тайванський чай необгрунтовано доріг.


Чайные хозяйства. В зависимости от того, кто производит конкретный сорт чая, меняется и его цена. Вполне очевидно, что известные по всему миру производители не будут предлагать свою продукцию по искусственно заниженной цене. Если же у хозяйства есть какие-либо награды на престижных конкурсах, то ни о какой низкой стоимости не может быть и речи. Чтобы держать такой статус, необходимо привлекать профессионалов, стоимость услуг которых опять же совсем не маленькая. Для примера, тайваньцы довольно часто пользуются услугами японских мастеров в процессе разработки новых сортов или совершенствовании существующих.


Транспортировка. С Поднебесной доставить товар в любую точку мира – дело довольно простое, поскольку торговля в стране находится на чрезвычайно высоком уровне. Маленький Тайвань такими возможностями похвастаться не может. В тех редких случаях, когда иностранные компании в состоянии заказать достаточно большую партию товара, его можно доставить в пункт назначения самолетом. Во всех других случаях используется сначала морской транспорт, а потом множество других, порой весьма ненадежных, способов доставить чай к месту его последующей реализации. Это тоже влияет на формирование цены, которая и так совсем не низкая.

Если сопоставить все эти факторы, взять в руки калькулятор и внимательно все пересчитать, то получается интересный вывод – цена на оригинальный тайваньский чай в компании GenuinTea даже ниже той, которая кажется вполне разумной и адекватной. Такой эффект достигается благодаря тому, что наша компания – это ассоциация чайных хозяйств Тайваня, поэтому отсутствуют любые лишние наценки на экспортируемую в Россию продукцию. Здесь также важно понимать, что качественный чай всегда стоит своих денег, тем более что аналоги не идут ни в какое сравнение с товаром, выращенным фанатами чайного производства с одного из самых известных чайных островов в мире.

Потрібна порада?

Якщо вам складно визначитися з вибором, напишіть нам на пошту

Задати питання

Допомогти знайти

Якщо ви не знайшли те, що шукали, скористайтеся пошуком по магазину