Все про Пуер


  • 27 квітня 2021 21:10:28
  • Переглядів: 3469

Чай пуер - історія появи і технологія виробництва!

    Всім відомо, що Пуер - чай ​​китайського походження, а більш просунуті чайні гурмани навіть знають про провінції Юньнань і місті Пуер, де він з'явився, і в честь якого чай власне і був так названий. Достовірних подробиць про те, як саме він з'явився, на даний момент немає, але якщо виходити з технології його виробництва, то можна припустити, що його винахід - чистісінька випадковість.

    Давайте розбиратися, чому це так:

    Як не банально, але більшість сучасних чайних сортів виникло завдяки випадковостям - чай ​​з бергамотом, молочні улун, Женьшенева композиції і безліч інших виникли через банальну неуважність або недбалість чайних майстрів. Виходячи з цього цілком закономірно, що виробництво чаю пуер - теж чиєсь упущення, яке принесло несподівані плоди.

    Що стосується пуеру, то тут гіпотеза теж цілком обгрунтована, виходячи із специфіки його приготування. Можна з упевненістю стверджувати: чайне листя, зібрані в купи, банально пролило дощем і це призвело до того, що почався процес в'ялення. І, ймовірно, виявивши це, не зовсім добросовісні чайні майстри пішли на ризик і все таки спробували зробити з «зіпсованого» сировини нормальний чай. Результат перевершив навіть найсміливіші очікування, оскільки така незапланована, але ефективна постферментація надала листю унікальні смакові і ароматичні якості.

    Форма млинця або коржі, в якій цей чай зустрічається найчастіше - теж результат того, що його було необхідно максимально зручно транспортувати в місця реалізації. У ті давні часи роль транспортного засобу виконували в основному мули і коні, а середня швидкість їх пересування була досить скромною. Стежки в горах були дуже небезпечні і поклажа повинна була бути дуже міцно прив'язана до в'ючних тварин, щоб не зісковзнути з його спини ... Саме тому чай стали пресувати в компактні щільні форми - це знижувало ризики розсипання чаю, і до того ж давало можливість більш надійно упакувати продукцію в тюки.

    Те, що витриманий пуер може бути набагато краще свіжого, з'ясувалося після того. як порівняли свіжоприготований чай з чаєм, завареним після того, як він вимушено переніс тривале зберігання при транспортуванні (яка в інших випадках займала багато місяців). Згодом з'явилися і цінителі саме витриманого чаю, що виявили в витриманому сировину цінні смакові якості, що і спричинило появу і закріплення на ринку полюбився їм незвичайного чаю.

    Кожен з перерахованих факторів - банальне збіг обставин, завдяки якому сучасний світ може насолоджуватися цим унікальним сортом, причому в двох різних варіаціях.

    Шен пуер - чай ​​більш світлого тону, і лист його темно-зеленого кольору, оскільки піддається природної ферментації на сонці незначна кількість часу, після чого сировину прожарюють і пресують. Шен пуер з якісної сировини ,, витриманий роками, на чайному ринку цінується дуже високо, і вважається класикою чаю.

    Шу пуер відрізняється від Шен пуеру тим, що чайний лист піддається обсмажування після процесу вилежування в купах, що займає деякий час. Спочатку технологія його виробництва не потребувала прискореному штучному старінні, але в 20 столітті попит на Шу пуер значно виріс, і це змусило чайних майстрів на експерименти, які увінчалися успіхом. Тепер з'явилася можливість готувати пуер прискореної ферментації, це смакові якості стали настільки своєрідними, що дізнатися висококласний шу пуер можна буквально відразу, просто вдихнувши його аромат.

Як вибрати чай пуер - корисні поради!

     Пуер - сорт чаю, який до цих пір вважається за дивину на вітчизняному ринку. Про його властивості ходять легенди, але далеко не кожна людина наважується спробувати цей екзотичний напій з однієї простої причини - в народі досі побутує думка, що смак пуеру, м'яко кажучи, «на любителя», і нагадує в кращому випадку цвіль, а в гіршому - рибу. Однак такі характеристики не є ознаками якісного чаю, і на поводу у подібних чуток йти не варто, оскільки це означає лише одне - продавець в гонитві за комерційною вигодою підсунув товар, умови зберігання і приготування якого були порушені. Для того щоб розкуштувати смак справжнього пуеру і відчути всю глибину його відтінків, потрібно придбати якісну сировину - ось тоді сорт розкриється у всій пишноті.

    Всі зусилля щодо дотримання правил заварювання можуть зійти нанівець через низьку якість самого чайного сировини. Саме тому необхідно знати, як вибрати пуер, щоб велика різноманітність сортів і виробників не збило з пантелику і ви не придбали сорт з поганими характеристиками.

    При покупці пуер завжди слід звертати увагу на такі нюанси:

  • Виробник чаю - в Китаї є чайні фабрики, давно зарекомендували себе високоякісною продукцією. Це зовсім не означає, що маловідомі виробники продають свідомо неякісні пуери, звичайно і серед них також можна знайти прекрасні чаї, але все ж відомий на ринку виробник дає більш серйозні гарантії хорошої якості свого продукту;
  • Якість упаковки. У хороших пуерів вона оригінальна паперова, оскільки цей чай потребує доступу кисню, і якщо вам пропонують сорт в вакуумному брикеті, то, ймовірно, перед вами досить низькопробний товар;
  • Умови зберігання. Оскільки пуер швидко вбирає всі сторонні запахи, він повинен знаходитися далеко від усього, що має сильний аромат. Температура повітря не повинна бути занадто високою, а доступ сонячного світла і повітря - обмежені технологією правильного зберігання;
  • Аромат. Залежно від сорту, він може набувати легкі деревні, димні або навіть квіткові півтони, але ні в якому разі не повинна відчуватися цвіль або інший властивий чайному листу сторонній запах;
  • Колір. Заварка молодих сортів пуеру завжди зелена, витримані ж мають виразний червонуватий відтінок. Але ні в якому разі брикет якісного чаю НЕ буде однорідного чорного кольору, а тим більше - з білими вкрапленнями. До речі, останні говорять про те, що на чаї початку заводитися цвіль внаслідок порушення умов зберігання;
  • Загальний зовнішній вигляд. При огляді чаю у вас не повинно виникати жодних сумнівів у порушенні цілісності його структури - упаковка повинна бути без будь-яких пошкоджень, а сам брикет - без тріщин.

    Пам'ятайте, вибрати якісний пуер буває нелегко, особливо новачкам, але результат того вартий - чаювання відразу ж перетвориться в таїнство нового рівня, яке присвятить вас в усі тонкощі культури Сходу і зробить відданим шанувальником цього чаю!

Види пуеру - різновиди і форми!

На чайному ринку представлено два види Пуер - ШЕН "Зелений", і ШУ "Чорний" (пуер прискореної ферментації). Вони настільки сильно відрізняються, що переплутати їх просто неможливо. Шу - глибокий, деревне, з настоєм темно-коричневого кольору зовсім не схожий на Шен, який трохи нагадує деякі зелені чаї, але, звичайно ж це зовсім некласичний зелений чай, адже Шен пуер притаманні особливі фруктово-димні нотки в смаку і ароматі.

Шу і Шен Пуер мають здатність довго зберігатися не втрачаючи своїх якостей і при тривалому зберіганні ставати тільки смачніше - дивовижна якість! Саме завдяки цій здатності Шен можна умовно розділити на:

  • Шен свіжий, тільки приготований або встиг недовго вилежатися і тому ще не дуже помітно змінив свої органолептичні властивості;
  • Шен добре витриманий, за багато років, а то й десятиліття правильного зберігання отримав можливість помітно змінитися.

Витриманий Шен вже ніяк не переплутати з зеленим чаєм - в ньому проявляється глибина відтінків смаку та аромату, які здатні дати хороший якісний чай, та й такий настій вже не буде світлим - з роками колір настою буде ставати темніше і стане схожий скоріше на колір настою Шу Пуер.

Строго кажучи, класичний Шу - це саме добре витриманий Шен, і саме бажання скоріше, а не через десятиліття, порадувати себе витриманим Шеном і призвело до створення технології прискореного старіння Шен пуеру.

    Шен пуер має багатовікову історію, оскільки технологія його виробництва була розроблена близько 700 років тому. Цей сорт можна віднести до "світлим" чаїв, оскільки процес ферментації Шен пуеру триває і під час зберігання вже готового чаю. Це технологічно правильно, і саме в слідстві триваючих процесів "дозрівання сировини" в уже готовому Шен пуер цей чай помітно змінюється з віком. Від того, що термін виробництва дуже сильно варіюється в бік зростання, вартість такого чаю може досягати чималих сум (що, втім, стосується і інших пуерів).

    З Шу пуером все набагато цікавіше, оскільки він виготовляється за технологією штучного старіння, що проводиться набагато швидше й інтенсивніше. Сама технологія досить проста - попередньо оброблені чайне листя укладають в величезні купи на сонці і проливають водою. Ефект такого впливу очевидний - вплив сонячних променів стимулює процеси дебати і активну ферментацію сировини (це відбувається дуже швидко завдяки істотному зростанню температури всередині купи), яку зупиняють обсмажуванням в необхідний за технологією виробництва момент. Завдяки такому способу виробництва настій Шу пуеру набуває темним колір і насичений аромат, схожий з ароматом добре витриманого Шен пуеру.

    Якщо з різновидами цього чудового сорту (вважається в Китаї "темний") все гранично ясно, то форми його пресування може бути досить різноманітними. Це нерідко може ввести в оману недосвідчених покупців чаю, які можуть подумати, що перед ними різні сорти. Насправді ж є Шен і (умовний "окремий" сорт) витриманий Шен, і штучно зістарений Шу пуер. А форма пресування пуеру залежить в першу чергу від переваг виробника, а в деяких випадках і від року виробництва чаю.

    В цілому класифікації чаю пуер за формою виглядає наступним чином:

  • Бін Ча. Такий тип найбільш поширений і виглядає як хокейна шайба. Розмір і вага можуть істотно відрізняться. В цілому подібна форма ділиться на 2 категорії - сім млинців і млинці з листя зі старих дерев. У першому випадку 7 готових млинців пакуються в одну тару і загортаються в бамбукову папір. У другому випадку млинець завжди один.
  • То Ча. Візуально такий чай виглядає як чаша для ваг ввігнутої форми. В цілому вага такої чаші коливається в діапазоні від 3 грам до 3 кілограм, хоча може бути і більше.
  • Чжуань Ча. Така форма найбільше нагадує звичайний цегла з вагою від 100 до 1000 грам. Форма ця популярна за рахунок того, що чай добре зберігається під час транспортування.
  • Фан Ча. Схожий на попередній варіант, однак, його форма квадратна, причому поверхня відрізняється тим, що на ній видавлюють спеціальні ієрогліфи.
  • Цзінь Ча. Його форма чимось схожа на скручений гриб, а вага складає в основному 250 або ж 300 грам. Примітно, що найчастіше така продукція поставляється в Тибет, а в інших точках світу зустрічається вкрай рідко.
  • Цзінь Гуа. Зовні дуже схожий на То Ча, за винятком того, що на його поверхні є борозни, які роблять його візуально схожим на гарбуз. Форма ця була обрана в якості стандарту для підношень імператору.

    Розрізняють два види чаю пуер: шен і шу. Перший вид виготовляється за стародавніми технологіями, тому він проходить процес природної ферментації. Після заготівлі чайних листів їх пресують і складають в сухих помещеніяхі в такому вигляді витримують протягом багатьох років. За цей час під впливом мікроорганізмів чай ​​набуває неповторного смаку та аромату, які здатні поліпшуватися з віком чаю. Та й користь шен пуеру з кожним роком тільки зростає. Для отримання якісного продукту цей вид чаю витримують в середньому близько 20 років, а вік деяких сортів може досягати більше двох десятків років.

    Готовий Шу пуер проводиться більш швидким і дешевим способом штучної ферментації, завдяки чому чай досягає необхідного стану за кілька місяців. Незважаючи на те, що він зовні трохи схожий з Шен пуером, він значно поступається йому в здатності з роками змінювати свої смакові якості. І хоч готовий Шу пуер все ж трохи здатний змінюється, але, так як він є постферментірованним чаєм, такі зміни не будуть так вже сильно помітні.

Особливості виробництва пуеру

    Технологічний процес виготовлення сорти пуер складається з декількох послідовних етапів:

  • збір листа на чайній плантації;
  • в'ялення;
  • скручування, внаслідок якої листя виділяють сік;
  • пресування;
  • ферментація.

    У окремих видів чаю ферментаційний період може досягати декількох десятків років, протягом яких вони набувають нові смакові півтони. Такі сорти відрізняються особливою цінністю, яка зумовлена ​​не тільки особливостями смаку і аромату, але і корисними властивостями для організму. Головну роль тут відіграє дотримання високих стандартів зберігання: незалежно від сорту чай повинен витримуватися в умовах низьких температур і без доступу прямого сонячного світла. В іншому випадку в сировину можуть потрапити непотрібні бактерії, які спровокують неправильні процеси і спотворять якість готового продукту.

    Незалежно від часу витримки, якісні пуери завжди мають чистим смаком. Звичайно, з плином часу вони стають тільки краще, отримуючи необхідну багатогранність внаслідок тривалої ферментації, а й молоді сорти здатні здивувати чайного гурмана, якщо приготовлені з високоякісної сировини.

Користь чаю пуер

    Китай - батьківщина чайної церемонії. Тут споконвіку вирощуються як недорогі повсякденні так і елітні сорти цього напою, що бадьорить. Традиції чаювань виникли в цій дивовижній країні багато століть тому, а згодом поширилися по всьому світу. З поширенням чаю як напою нам відкрилися його дивовижні якості: це і неповторний аромат, і чудовий смак і його цілюща сила.

    Будь сорт чаю повністю розкриває властивості при правильному заварюванні і вживанні. Давайте розглянемо, яка ж користь від пуеру - одного з найдавніших сортів чаю.

    Вирощують пуер в китайській провінції Юннань. Чайне листя заготовляють так само як і зелений чай, але в подальшому вони піддаються процесу ферментації. Справжній смак цього сорту чаю розкривається з часом, цей сорт має специфічний аромат. Про користь пуеру складають легенди. На батьківщині напій вважається еліксиром молодості, здоров'я і довголіття. Воно й не дивно, адже він:

  • Допомагає позбутися від зайвих кілограмів. У чайному листі міститься високий рівень активних речовин. Користь зеленого пуеру проявляється через виведення токсинів, розщеплення жирів, поліпшення метаболізму і зниження апетиту;
  • Покращує колір шкіри;
  • Благотворно впливає на склад крові, знижуючи рівень холестерину і нормалізує глюкозу;
  • Знижує ймовірність захворювання на рак;
  • Підходить хворим з порушеннями травлення. Чай покращує перистальтику кишечника, а також сприяє засвоєнню жирної і важкої їжі. Пуер не підвищує кислотність шлунка, тому його можна пити навіть людям з виразкою;
  • Благотворно впливає на чоловічий організм. Користь чаю пуер для чоловіків полягає в підвищенні тонусу, оздоровленні органів сечостатевої системи, заряді енергією;
  • Сприяє концентрації уваги.

    Залежно від способу приготування пуеру, він по-різному впливає на організм людини. Так, заварений пуер добре тонізує, а зварений – способі н заспокоїти після важкого дня.

Як заварювати Пуер?

    Ще зовсім недавно легендарний китайський чай Пуер вважався унікальним напоєм, який могли дозволити собі лише справжні цінителі і знавці чаю. Але сьогодні оцінити його неповторний смак може кожен бажаючий. Для того щоб напій не втратив свої цінні властивості, дуже важливо правильно його заварити. Як заварювати Пуер, розповідаємо далі.

    Перш за все, потрібна правильна посуд. Для заварювання підійде чайничок об'ємом близько 200 мл. Використовувати глиняний чайничок краще для заварювання Шу пуеру, а для Шен пуеру (іноді і він буває розсипних) підійде чайничок з порцеляни або скла (хоча суворої заборони звичайно немає і ви можете вибрати для Шена і глиняний посуд).

    Перед заварюванням чайник необхідно обдати окропом, щоб прогріти. Потім насипати чай, після чого залити його гарячою водою, яку практично відразу слід злити. Це допомагає "розбудити" чайний лист, а також очистити його від пилу. Шу пуер витримає температуру і до 100 °, а для заварювання Шен пуеру краще використовувати трохи більше прохолодну воду. Наступний крок передбачає заварювання водою обраної температури з умовою поступового збільшення часу настоювання. Першим протокою буде вважатися саме той, який ви станете пити - промивання чайного листа протокою вважатися не буде.

    С каждым разом чай будет приобретать более насыщенный вкус и аромат. Важно помнить, что перед тем как заваривать пуэр в очередной раз, необходимо полностью сливать жидкость из чайника, чтобы заварка не продолжала настаиваться.

    Пресований Пуер зазвичай має форму млинця або тарілочки. Для того щоб заварити його, шматочок розміром в 1 ч. Л. пресованого чаю потрібно відокремити спеціальним ножем від Блина.

    Потім чай поміщається в прогрітий чайник і далі заварюється так само, як розсипний чай Шу Пуер.

    Щоб повною мірою розкрити всі достоїнства пуеру, слід використовувати очищену і м'яку воду. Смак і аромат чаю можна відчути навіть після 10 заварювань, якщо до цього чаювання грунтовно підготуватися, правильно вибравши спеціальний посуд і відповідну воду.

    Тепер ви знаєте основні секрети щодо того, як заварити Пуер. Дотримуючись цих нескладних, але важливі правила, ви зможете повноцінно насолодитися приголомшливим смаком і ароматом чайного настою.

Як пити пуер: секрети чайної церемонії

     Пуер - чай, історія якого налічує багато століть. У Китаї він відомий своїми властивостями: благотворно впливаючи на організм, пуер омолоджує його і перешкоджає старінню. Прості обивателі часто не можуть зрозуміти, з чим пов'язана така любов до цього сорту, адже він, на перший погляд зовсім непримітний, та й смак і аромат його доволі специфічні. Але істинний чайний гурман знає, що пуер при правильному заварюванні здатний розкритися у всій пишноті і показати свої найкращі сторони.

    Характерні органолептичні властивості пуер набуває внаслідок особливої ​​ферментації: у даного сорту вона досить тривала і може досягати декількох десятиліть. До речі, цей чай - єдиний, чиї характеристики з плином часу тільки поліпшуються. Чим більше витримка, тим якісніше, і, як наслідок, цінніше стає чай, відомий знавцям в двох сортах: Шу і Шен.

    «Як пити чай пуер?» - таке питання задають собі всі новачки, які до цього не були знайомі зі знаменитим сортом. Головний секрет криється в простій істині: правильна заварка розкриє чай в повній мірі, а неправильна може непоправно зіпсувати.

    Існують базові правила, які допоможуть не допустити помилок в приготуванні настою, і вони полягають у наступному:

  • Рівень якості пуеру часто можна спробувати оцінити по аромату - аромат Шу пуеру нагадує деревину, а Шен пуеру віддає димом. Якщо ж аромат явно залишає бажати кращого (ви відчуваєте гнилість і цвіль), то від такого чаю краще відмовитися. Найімовірніше, він зберігався неправильно і з такої сировини ніколи не вийде якісний настій.
  • Особливу увагу слід приділити заварочной посуді: найкраще підійде чайник з ісинської глини, яка завдяки пористій структурі накопичує смакові півтони, розкриваючи пуер повністю. Але якщо ви вперше приступили до чайної церемонії з пуером, то в такому випадку краще зупиніться на чайнику з прозорого скла: так контролювати процес заварювання буде значно простіше.
  • Якщо ви не знаєте, як пити правильно пуер, щоб не переборщити з фортецею настою, то вам допоможуть наступні рекомендації: 5-7 грамів чаю на 150-200 мл - і вийде насичений напій, а 2-3 грами на ту ж кількість води - і вийде слабший.
  • Перша заварка чаю - це завжди промивання окропом, після чого воду слід злити. Тримати пуер в ній довго не варто.
  • Найпопулярніший спосіб заварювання - протоками, кожен з яких триває умовно до 30 секунд. Головний плюс такого приготування - контроль фортеці чаю, оскільки в даному випадку ви ніколи не отримаєте «чифир». Колір настою кожен раз буде насиченим червоно-коричневим, що буде говорити про правильність дій. Кількість проток залежить від сорту пуеру, у елітних чаїв воно може досягати цілих 15, а у найбільш поширених становить 6-8.

    Ще одна порада про те, як правильно пити чай пуер: не залишайте на наступний день розбухлу чайну заварку! Так ви спровокуєте процес зайвого бродіння і окислення листа, що зіпсує смак і аромат пуеру і до всього не є корисним, тому завжди вживайте тільки свіжозаварений настій. Пам'ятайте, краще приділити чайної церемонії час і насолодитися якісним напоєм - повірте, воно того варте!

    Коли ви повністю вивчіть правила заварювання пуеру, то зможете принести своєму організму величезну користь. Погодьтеся, приємно знати, що крім задоволення від чаювання, ви так само з кожним ковтком покращуєте працездатність мозку і пам'ять, зміцнюєте імунітет і виводите шлаки! Тільки варто запам'ятати важливе правило: дуже міцний настій можна пити не більше 1 рази в день, а чим слабкіша заварений пуер, тим частіше можна насолоджуватися напоєм.

Китайський чай пуер - властивості, ціна

    Вартість сорти пуер може значно варіюватися - тут важливо не попастися на вудку і не піти на поводу у низьку ціну. Якщо ви бажаєте спробувати дійсно хороший напій, то перед покупкою варто звернути увагу на наступні нюанси, які допоможуть орієнтуватися в реченні:

    Вартість чаю безпосередньо залежить від регіону і часу збору сировини - найбільш якісним вважаються листя, зібрані в весняний період, коли вони максимально насичені великою кількістю мікроелементів, корисних для людського організму;

    Ціна також залежить від того, яким чином відбувалося дозрівання сорти, і скільки часу зайняв процес - у елітних сортів він досягає кілька десятків років, тому вони і належать до найбільш дорогим. При цьому далеко не останнім є той факт, яким способом здійснювалася ферментація - прискореним або природним;

    Важливою складовою є фабрика-виробник, яка виготовляє обраний сорт - імениті сімейства поєднують у своїй роботі традиційні технології, багаторічний досвід вирощування і професіоналізм майстрів, приділяючи багато уваги дотриманню стандартів якості. Продукція таких господарств коштує відповідно, але при цьому покупець завжди може бути впевнений в тому, що придбаний пуер має всі зазначеними властивостями.

    Головний аспект, яким потрібно керуватися, вибираючи собі сорт для чайної церемонії - дотримання оптимального співвідношення «якість-ціна», яке підкріплюється репутацією продавця. Слід запам'ятати одне правило - хороший пуер не може бути дешевим, оскільки низька вартість завжди вказує на низькопробний продукт, який навряд чи дозрівав з урахуванням дотримання технології. Також можлива ситуація, що продавець занизив ціну, щоб збути товар, який давно втратив свої властивості внаслідок неправильного зберігання.

    Слід бути обережними і при покупці дорогого пуеру, так як непоодинокі випадки, коли під виглядом елітних сортів продають сировину, яка такою точно не назвеш. У гонитві за комерційною вигодою деякі продавці намагаються нажитися на покупцях, тому під час відвідин магазину обов'язково перевіряйте сорт - консультант повинен надати по ньому всю необхідну інформацію, починаючи з даних про чайній фабриці і закінчуючи часом збору листа. Оптимально буде заздалегідь підготуватися і точно знати, який пуер ви хочете спробувати - тоді менше ризику бути обдуреним і придбати чай, яка порадує не тільки своїми смаковими і ароматичними характеристиками, але і благотворно вплине на стан організму, очистивши і оздоровив його.