Класифікація та види чаю


  • 16 серпня 2016 22:06:58
  • Переглядів: 8080

    На сьогоднішній день в світі є кілька найбільш відомих класифікацій чаю, такі як китайська, індійська і європейська. Ми ж, пропонуємо зупинитися більш докладно на китайській класифікації. Ця класифікація - за ступенем ферментації, процес який відбувається під впливом температури, вологи, сонячного світла, механічного впливу кисню, часу. Сукупність цих параметрів і визначає особливості і швидкість процесу.

Що таке зелений чай?

    Сама назва «зелений чай» позначає технологію обробки, тобто ферментація чайного листа мінімальна. А різновидів зеленого чаю дуже багато. Різниться він і по місцю зростання чайного дерева, і по його видам, за технологією збору, по способам обробки, за якістю готового продукту. Серед зелених чаїв існує особлива група, «імператорські» чаї, ті чаї, які були відзначені високими правителями за свої незвичайні гідності.

Що таке білий чай?

    Найпоширеніший питання, чи пов'язано назву чаю з кольором напою. Звичайно, певний зв'язок існує, але колір чаю в більшості випадків визначається ступенем ферментації. Що стосується, білого чаю, то він ферментує всього на 5-7%. Лист білого чаю дуже ніжний, тому найкращий чай збирають ранньою весною. Особливість обробки білого чаю полягає в тому, що він тільки Підв'ялюєтся на сонці і сушиться. Чайний лист не скручується, а залишається у своїй природній формі. Для білого чаю необхідний правильний температурний режим, тому що занадто висока температура вб'є ніжний смак чаю, а надто низька - зробить чай прісним. Білий чай надає охолоджувальне вплив на організм, тому його рекомендується пити в теплу пору року. Він досить легкий, тому класти його можна трохи більше, ніж інші чаї - приблизно третина обсягу чайника. Але краще зробити чай слабким, ніж міцним, тоді його смак можна відчути в повній мірі.

Що таке жовтий чай?

    Жовтий чай за своїми властивостями схожий з зеленим, але технологія його виробництва відрізняється від інших. Деякі жовті чаї виготовляються на протязі 72-х годин. Його виробництво передбачає техніку «томління і обертання»: чайний лист деякий час прогрівається над гарячим вугіллям, потім його загортають в пергамент, від чого він поступово жовтіє. За рахунок цього відбувається особливо повільна ферментація, що досягає 10%. Заварюють жовтий чай в такий спосіб: на чайник об'ємом 150 мл беруть приблизно 3 грами чаю. Заливають водою і зливають через 25-35 секунд. І так повторюють п'ять-вісім разів, поступово збільшуючи час настоювання до 1-1,5 хвилин.

Що таке червоний чай?

    В Європі червоний чай стали називати чорним. Червоний чай вважається сильно ферментованим, його ферментація досягає 45-50%, через що настій набуває червоно-коричневий колір. Історія стверджує, що червоний чай з'явився абсолютно випадково через різкої зміни погоди. Вночі видався сильний туман, і чай, залишений в купах, що називається «сопрела» набагато сильніше. Потім технологію вдосконалили і зробили червоний чай. Природно, що англійці зацікавилися саме таким чаєм, адже його набагато легше транспортувати і зберігати. Цікаво, що саме англійці стали насаджувати чайне дерево в своїх колоніях - в Індії і на Цейлоні. Чайної культури в цих країнах немає ще й трьох сотень років! Це просто мить у порівнянні з майже п'ятьма тисячами років китайської чайної традиції, провідною свій початок від легендарного правителя Шень Нуна. Червоний чай добре поєднується з чайною трояндою і іншими квітковими добавками.

Що таке улун?

    Улун відноситься до розряду підлозі ферментованих - на 40-70%. Саме словосполучення «У Лун» означає «Чорний Дракон». Різноманіття улунов вражає. В першу чергу, можна виділити материкові (китайські) і острівні (тайваньські). Потім в залежності від мікроклімату регіону зростання і традиційних тонкощів обробки виділяються кілька груп. Улун - це абсолютно особливий продукт, його неспроста називають «чайним досконалістю», сином Неба і Землі, що з'єднує в собі їх властивості. Цей чай росте високо в горах, на легендарних плантаціях. Кажуть, що якість улуна безпосередньо залежить від поєднання туманів, що огортає дерева, і сонця, оживляючого лист. Заварюють улун абсолютно особливим чином. Цей спосіб заварювання називається «гунфу ча» - вища чайне майстерність. Самого чаю насипають приблизно на третину чайника. Заливають окропом, який тут же зливають, споліскують цієї першої водою посуд. Потім заливають чайник знову і знову зливають дуже швидко, не наполягаючи. Цей чай вже слід пити. І так роблять кілька разів, поки не «виберуть» весь колір, смак і аромат. Радимо вам самим спробувати справжнє «гунфу ча», наприклад, з чаєм Тегуаньінь - «Залізна Бодхисаттва Гуаньинь».

Що таке чорний чай?

     Найзнаменитіший чорний чай називається Пуер (за назвою міста, в якому його продавали). Особлива технологія його виробництва існує в провінції Юннань. Тонкість цього виробництва полягаєя у тому, що чайне листя, має особливий смак, аромат і структуру, зявдяки технології обробки, в результаті якої чай виходить сильно ферментованим. Ловлення сировини в купах - ключова особливість виробництва «чорного» Пуеру. Для виробництва такого Пуера листя збирають в купи і кроплять водою, щоб лист знову ввібрав вологу. Після цього чайну купу розрівнюють до однієї товщини, і в ній починається процес природного ферментування. Якість кінцевого продукту часто залежить від погоди, точніше - від вологості повітря під час ферментації. Готові листя Пуеру набувають глянець і бурий колір, а також вельми специфічний запах. Через 30-45 днів купу ворушать знову, сушать на сонці, просівають в ситах. Пуер зазвичай пресують, як данина традиції. Крім того за стародавніми технологіями виробляють «зелений» і «білий» Пуер, дуже цінується знавцями. Пуер - це чай, цінність якого з віком збільшується, а смак напою з часом стають більш вишуканими, насиченим, а аромат густим і сильним.

Приємних вам чаювань! Завжди ваша команда Genuintea!
 
Залишити відгук  ↓
 
Відгуків ще не було.