Китайський традиційний спосіб чаювання Гунфу Ча


  • 02 червня 2017 08:22:49
  • Переглядів: 2433

Традиції Піднебесної: магічна чайна церемонія

    У Китаї чай займає особливе місце. Тут сформувалося своє власне, в деякому сенсі філософське ставлення до напою, яке допомагає повністю насолодитися не тільки смаком і ароматом, але і самою атмосферою чаювання. Вік китайської чайної церемонії визначається декількома століттями. Перш ніж прийти до традиційного розпивання напою, завареного на чистому аркуші, було випробувано безліч способів підготовки сировини - і приготування зі спеціями, травами, і скручування на дерев'яних паличках. Тільки у 2-му тисячолітті до нашої ери сформувалися основи чайного мистецтва, які ми можемо спостерігати зараз.

Гун фу ча - можливість насолодитися чаєм

    Дослівний переклад «Гун фу ча» або традиційного способу заварювання означає «найвище мистецтво приготування чаю». Дійсно, для цього необхідно володіти потрібним рівнем майстерності - тільки в такому випадку напій принесе умиротворення і дозволить учасникам церемонії «стикнутися душами».

    Гун фу ча дозволяє насолодитися головними достоїнствами готового настою - смаком, ароматом, кольором самого напою і формою листа. Для найбільш повного розкриття чаю використовується чиста вода з джерела і спеціальний посуд. Беруть участь в церемонії від 1 до 6 чоловік, а сам процес займає близько 1 години. Починається пізнання чаю зі знайомства з заваркою. Листя насипаються в спеціальний посуд «чахе», зроблену з порцеляни. Вона передається по колу від одного учасника до наступного, при цьому кожен вдихає аромат листа, сконцентрувавшись на сприйнятті. Це також допомагає «розігріти» заварку і підготувати її до безпосереднього приготування.

    Наступний етап - знайомство з самим напоєм. Головне місце тут займають дві чаші - венсябей і чабей, які складають чайну пару. Вони ставляться перед кожним учасником церемонії і призначені для правильної оцінки аромату, а також смаку і кольору. Майстер заливає чайний лист в невеликому заварнику гарячої, але не киплячою водою. Це дуже важливий момент, тому що в Китаї вважають, що при високій температурі кип'ятіння вода втрачає свою енергію і не може в достатній мірі розкрити всю пишноту заварки. Перша заварка призначена для очищення листя від пилу, так як друга вже придатна для пиття. Її витримують не більше 30 секунд, після чого розливають в венсябей, заповнюючи тільки 3/4 об'єму. Кожен учасник самостійно накриває напій інший чашею - чабей, а далі настає час насолоди ароматом. Завдяки спеціальній формі венсябей дозволяє відчути його в найбільш повній мірі - для цього всього лише потрібно піднести посудину-на-віч. Завершальний етап - розпивання безпосередньо самого чаю, яке обов'язково відбувається в неспішному темпі, налаштовуючи душу і тіло на хвилю спокою і рівноваги.

Більше, ніж просто напій

    У Китаї ритуал чаювання служить також і підтримкою сімейних цінностей - за чашкою чаю прийнято збиратися на вихідних, пригощаючи їм старших членів сім'ї. Оскільки найчастіше діти, їдучи з дому, рідко відвідують батьків, то спільне відвідування ресторану і насолоду гарячим чаєм давно вже стало традицією, спостерігати за якою можна повсюдно в Піднебесній під час свят - ресторани заповнені щасливими сім'ями, які зібралися разом відпочити від мирських турбот.

    Чай також служить і знаком вибачення. Пригощаючи настоєм, можна попросити вибачення за скоєний вчинок, при цьому щиро покаяння і покірність висловлює саме заповнення чашки готовим напоєм.

    Повчитися у китайців варто не тільки мистецтву приготування чаю - тут можна зачерпнути філософський підхід до самого процесу, який спрямований на пізнання самого себе і створення максимальної гармонії.

    Приємних Вам чаювань! Завжди Ваша, команда Genuintea!

 
Залишити відгук  ↓
 
Відгуків ще не було.