Правильний посуд для чаю


  • 26 березня 2021 02:11:28
  • Переглядів: 3148

    Справжній китайський чай слід пити з якісної посуду. Завдяки правильній посуді напій дотримується свій аромат і смак, а також всі цілющі якості.

    Елегантно пити чай світ навчили китайці, які культивують до нього особливе ставлення: це не просто національний напій, а «вогонь життя» і «наймудріше зі всіх рослин».

    Китайське мистецтво чаювання вимагає спеціального посуду і пристосувань, певного настрою, часу і опанування основ медитації. Чай потрібно пити правильно! Тоді і корисні властивості у нього зберігаються, а в деяких випадках ще й збільшуються в кілька разів, і смак стає справжнім. Не варто економити на посуді для чаю. Справжній китайський чай слід пити з якісної посуду. Завдяки правильній посуді напій дотримується свій аромат і смак, а також всі цілющі якості.

    Найкраще заварювати чай в глиняній, фаянсової або фарфоровому посуді. Підійде також традиційна для Китаю ісинська кераміка. Ми наповнюємо чайник водою настільки, щоб при заварюванні вона заповнила весь обсяг. Чим більше заварки, тим більше користі. Найкраще для чаю підійде порцеляновий посуд. Але, також можна використовувати і скло! В такому випадку насиченість аромату і повнота смаку може бути частково втрачена. Крім того, фарфор знижує температуру чаю, дозволяючи пити навіть гарячий напій без шкоди. Чайник повинен добре закриватися і буде краще, якщо вона щільно накриває заварник, але в його кришці має бути отвір.

    Для того, щоб заварити зелений або червоний чай, вам знадобляться спеціальні ємності у вигляді стаканчиків. У них є отвори. У ці ємності насипається заварка. Після цього вони прикріплюються всередині заварника, і заливаються окропом. Заварник закривається. Окріп повністю омиває чайні листочки, а смак у такого чаю стає насиченим. Форма чайника також чимало важлива. Найпопулярнішими є циліндричні і круглі заварники, так як в них найкраще прорахувати потрібну кількість води.

    Чайна дошка – один з головних елементів класичної чайної церемонії (на китайському звучить як «чабанів»). Найдорожчими і красивими чайними дошками вважаються сандалові, але для домашніх чайних церемоній цілком підійде і бамбукова дошка. У дошці обов'язково повинен бути піддон або шнур, по якому стікатиме вода. Можна сказати, що чайна дошка є основою чайної церемонії.

    Чайна коробочка (Чахе), в яку кладуть чай перед його заварюванням ще один дуже важливий атрибут в чайній церемонії. В першу чергу, це потрібно для того, щоб вдихнути аромат чаю, а також розглянути ближче чайні пелюстки, які Ви хочете заварити.

    Щипчики - потрібні для того, щоб при обполіскуванні і промиванні посуду перевертати чашки, або, в дуже рідкісних випадках, за допомогою щипчиків можна подати чашку.

    Шило - зазвичай воно бамбукове і використовується для прочищення носика чайника. Зараз цей предмет чайної церемонії практично не використовується, так як в нових чайниках є гніздо або кілька дірочок для зливу і шило використовувати незручно, тому що воно нормально не проходить через носик чайника; пряма дірка була тільки в старих чайниках

    Ложечка - призначена для накладання чаю з чайниці (або з якогось іншого судини) в чахе.

Дуже корисним в чайній церемонії є сито. Воно актуальне для чаїв, які мають дрібну фракцію або якусь пил, і менш актуально для крупнолистового чаїв. Сито буває глиняне, фарфорове, металеве або бамбукове. Звичайно, самим практичним є металеве сито.

    Пензлик використовується по-різному, але спочатку вона призначалася для того, щоб гладити чайник.

    Чайна воронка - використовується тоді, коли у Вас чайник з вузьким горлечком. Кришка у чайника знімається, зверху кладеться ця воронка і засипається чай. Призначена для того, щоб не розсипати чай.

    Рушник - перед тим як подати чашку гостю, чайний майстер протирає її дно. Також рушником протирають саму чайну дошку, а також чайник.

    Всі ці предмети використовуються в китайському традиційному способі, який вимагає багато часу, знань і якісний чай.

    Поєднавши всю мудрість тайвано-європейських способів заварювання чаю, ми винайшли унікальний пристрій для заварювання чаю, відоме вже довгі століття. Це чайний сифон. Він складається з декількох елементів, а саме:

  • Двох судин з жароміцного скла, з'єднаних між собою скляною трубкою: в нижній наливається вода, а в верхній поміщаються чайне листя;
  • Газового або спиртового пальника, або електричного пристрою, що нагріває ємність з водою.

    У міру підвищення температури рідини утворите пар, який разом з водою піднімається вгору і починає заварювати чай. Коли рідини в нижній ємності практично не залишається, починається процес бурління, що супроводжується утворенням безлічі бульбашок в посудині з чайними листочками.

Чайний сифон особливо цінується завдяки тому, що:

  • вода в ньому близька до температури кипіння, але не є киплячій, що дозволяє зберегти багато корисних властивостей напою;
  • завдяки процесу бурління чай має особливо насичений і м'який смак;
  • під час заварювання приміщення поступово наповнюється запашним ароматом готового напою.

    Сучасні чайні сифони мають естетичний вигляд і виготовлені з якісних жароміцних матеріалів. Тому дане пристосування стане справжньою знахідкою як для великих чаювань, так і для маленької компанії близьких людей.

    Існує безліч способів і методів для заварювання чаю і ми обов'язково Вам про них розповімо, але вже в наступних статтях!

Приємних Вам чаювань! Завжди Ваша, команда Gtea!