Зелений чай
Зелений чай це — напій, який готується шляхом заварювання гарячою водою сухого чайного листя, молодих пагонів (флеші) чайного куща або дерева (camelia sinensis).
Всі зелені чаї після збору врожаю, листя не проходять ферментацію (по суті є окисленням), а відразу піддаються сушці або аерації (витягу вологи з листа). Завдяки цьому в зеленому чаї залишається максимальну кількість корисних речовин: мінералів і вітамінів.
Всі інші види чаю: чорний, червоний, улун — були винайдені або отримані після зеленого. Отже, саме з Зеленого чаю почалася історія найвідомішого у світі напою.
...Особливості виробництва і різновиди зеленого чаю.
У виробництві зеленого чаю можна підкреслити декілька важливих моментів.
Однією з особливостей для зеленого чаю є процес обробки листів. Скручування листа є неодмінною частиною обробки, від цього залежить його смак.
Види скручування чайного листа:
- Скручені продольно (природної сушки);
- Скручені сферично;
- Плоскі (згладжені уздовж аркуша).
Другим важливим моментом є місце зростання чаю — рівнини та гірські масиви. Більш преміальні зелений чай ростуть на гірських масивах, так як:
- Світло — на рівнинних плантаціях за часто доводиться затемнювати високими деревами, а в гірській місцевості це часто виконують тумани, що додатково дає необхідну вологість повітря;
- Грунт — гірській місцевості. Грунт тут не однорідна, що дає хороший дренажний ефект і не дозволяє за стоюватися воді;
- Як правило, грунт в горах більш багатий мінералами ніж на рівнинах.
Позитивний вплив зеленого чаю.
З розвитком науки та медицини ще в стародавньому Китаї зелений чай був внесений до списку лікарських рослин. Чаєм лікували безліч хвороб і розладів в організмі. Зелений чай визнали найкращим бадьорить напоєм, який перевершив навіть кави. По суті в 100 грамах сухого чаю знаходиться більше кофеїну ніж в 100 грамах меленого смаженої кави.
Після масової популярності лікувальних властивостей і збільшення його виробництва, зелений чай стає повсякденним напоєм для всіх верств населення.
Вгамовуючи властивості чаю від спеки - прискорюють популярність зеленого чаю. Жаркі країни Азії, Індії та Африки масово використовують його більше ніж інші напої.
Важливо: вся користь зеленого чаю може бути тільки у свіжому чайному листі. Звертайте увагу на дату збору врожаю.
Як правильно заварювати зелений чай.
Традиційно зелений чай повинен бути заварений в глиняному посуді. Чайник з глини — це найкраще що підходить для зеленого чаю. Чай зберігає максимально корисні властивості, аромат і смак.
Також, хорошим матеріалом для чайника вважаються: фарфор, кераміка і скло. Зелений чай заварюється в них так само добре. Важливо відзначити, що необхідно стежити за чистотою і температурою води. Ідеальною температурою вважається 0-85°C.
Через те, що зелений чай неферментований, він не вимагає високих температур води (більше ніж 85°C) для заварювання, крім цього його корисні властивості зберігаються максимально. Висока температура (вище 85°C) знижує активність корисних речовин, що знаходяться в листі зеленого чаю.
Існує два види заварювання чаю:
- Метод протоки — в чайник засипають 2\3 від обсягу чайника, сухого зеленого чаю (6 грамів чаю на 100 мл. Води). Заливають водою 80°C Через 30-40 секунд зливають воду. Кожне наступне заварювання збільшують на 10 секунд з кожною протокою.
- Метод настоювання — приблизно 3-5 грам заварки на 500-мл. води, температурою 80°C Такий варіант називається ЄВРОПЕЙСЬКИМ. Заварюють чай 3-5 хв. Доливати можна 1-2 рази по 250-мл. теплої води.
Перший спосіб заварки вибирають цінителі зеленого чаю, бо він відображає всю історію і дух чайної світової епохи.
Для пиття використовуйте піали та чашки з широкою верхньою частиною, для більшого розкриття аромату і смаку чаю.
І найголовніше — заварений чай повинен бути смачним і подобається Вам. Після 5-7 хвилин заварювання — чай не повинен гірчити. Насиченість чайного листа визначається за кількістю заварки — хороший чай в 6 грамах здатний заварювати до 1,2-л. якісного і смачного напою.
Як купити якісний зелений чай?
Зелений чай буквально з моменту своєї появи був визнаний чи не панацеєю від усіх захворювань, адже кількість корисних речовин в ньому просто колосальне.
Для того, щоб купити хороший, смачний і корисний зелений чай для цього купуйте його тільки у перевірених постачальників. Краще, якщо ця компанія є імпортером. Переконайтеся, що компанія, яка вам його продає повністю, володіє інформацією — де чай виріс, коли був зібраний, ким і як він оброблений. Бажано, щоб в імпортера не було посередників, а компанія сама купувала чай у виробників.
При покупці чаю, зверніть увагу на його листя в сухому вигляді — вони не повинні кришитися при легкому стисненні. Свіжі чайне листя повинні бути ароматними. При заварюванні — листя чаю повинні бути рівними та цільними, без пошкоджень.
У нас ви зможете купити зелений чай найвищої якості, отримавши при цьому цілий ряд переваг:
- Гарантія якості та справжності продукції;
- Максимально комфортні умови придбання;
- Можливість придбати додаткові аксесуари для чаювання.
Також велика увага приділяється і зручності придбання — у нас ви зможете купити зелений чай відмінної якості буквально в лічені хвилини, а також отримати бажану покупку в будь-якій точці України в максимально стислі терміни.