Чорний чай

    Чорний чай є особливим настоєм, що отримується з листя куща Camellia sinensis за методикою часткового або повного окиснення листяної маси в промислових масштабах.

    На сьогоднішній день у світі є кілька найвідоміших класифікацій чаю, такі як китайська, індійська та європейська. Ми ж пропонуємо зупинитися докладніше на китайській класифікації. Ця класифікація - за ступенем ферментації, процес який відбувається під впливом температури, вологи, сонячного світла, механічного впливу кисню, часу. Сукупність цих параметрів і визначає особливості та швидкість процесу.

...

    У Європі червоний чай почали називати чорним. Червоний чай вважається сильно ферментованим, його ферментація досягає 45-50%, через що настій набуває червоно-коричневого кольору. Історія стверджує, що червоний чай з'явився випадково через різку зміну погоди. Вночі видався сильний туман, і чай, залишений у купах, що називається «супріл», набагато сильніший. Потім технологію вдосконалили і почали виробляти червоний чай. Звичайно, що англійці зацікавилися саме таким чаєм, адже його набагато легше транспортувати і зберігати. Цікаво, що саме англійці стали насаджувати чайне дерево у своїх колоніях – в Індії та на Цейлоні. Чайній культурі у цих країнах немає ще й трьох сотень років! Це просто мить порівняно з майже п'ятьма тисячами років китайської чайної традиції, яка веде свій початок від легендарного правителя Шень Нуна. Червоний чай добре поєднується з чайною трояндою та іншими квітковими добавками.

Як виготовляють чорний чай?

    Процес виробництва починається з правильного відбору чайного листя, яке згодом піддається процесу ферментації. Оптимальний варіант - досить молоде, ще не повністю розкрите листя. Також підійдуть і великі листочки, зібрані із середини куща. При цьому збирання має відбуватися вручну, щоб зберегти цілісність продукції. Це дозволяє мінімізувати кількість сміття та інших непотрібних домішок у готовому продукті. Примітно, що підсумкова вартість безпосередньо залежить від віку листя - чим вона молодша, тим дорожче виходить ферментований чорний чай.

    Чайний лист сушать на свіжому повітрі нетривалий час (приблизно 7-8 годин). Все залежить від того, який смак напою хоче отримати виробник. Надалі чайний лист починають скручувати чи надламувати ще більше виділення соку.

    Ну і найважливіший етап процес ферментації - неймовірно важлива стадія виробництва, яка визначає кінцевий смак напою. Коли лист досягає необхідного ступеня ферментації, його висушують, тим самим закріплюючи його смакові та ароматичні властивості.

Чим чорний чай відрізняється від зеленого?

    Існує безліч класифікацій чаю, всіх їх відрізняє одна властивість - ступінь ферментації (окислення), від якого залежить вміст дубильних речовин вихідного матеріалу. Це дає нам таку різноманітність напоїв — чорний, зелений, білий, червоний, жовтий та інші. У цій статті розглянемо два найпопулярніші сорти і спробуємо відповісти на споконвічне питання, який чай більш корисний для здоров'я — чорний або зелений.

Властивості зеленого та чорного чаю.

Зелений чай.

    Цей напій чудово очищає організм від різноманітних шкідливих речовин, шлаків, важких металів та солей. Наприклад, він прописувався японцям, які постраждали від атомного бомбардування 1945 року – зелений чай має здатність виводити стронцій – 90 із клітин організму. Також напій цінуємо підводниками, які служили на атомних човнах.

Чим зелений чай кращий за чорний, так це своєю заспокійливою дією — його часто приймають як натуральний снодійний або антидепресант. Є й інші благотворні характеристики:

  • Він допомагає підтримувати вагу в нормі, оскільки покращує обмін речовин; рекомендується для людей, хворих на цукровий діабет (регулює рівень цукру в крові);
  • Знижує рівень холестерину, тому корисний при серцево-судинних захворюваннях;
  • Сприяє оздоровленню нирок та печінки;
  • Добре знижує артеріальний тиск;
  • Завдяки наявності поліфенолів має протипухлинні властивості (знижує ризик виникнення раку);
  • Малотоксичний, а тому ідеально підходить для людей середнього та похилого віку.

Чорний чай.

    Тепер кілька слів про те, чим чорний чай кращий за зелений. Насамперед — це чудовий напій, що бадьорить, з яким не зрівняється навіть кава (кофеїну в чорному чаї на порядок більше, ніж у самій каві). Ще в ньому є близько трьох тисяч активних речовин, включаючи алкалоїди, смоли, цукор, вітаміни, ферменти і органічні кислоти - багато з них мають хороший стимулюючий ефект.

    Завдяки наявності вітамінів групи P, PP та B, чорний чай показаний гіпертонікам, оскільки підтримує добрий тонус судин. Він діє м'якше і триваліше зелених сортів напою.

    І ще один важливий момент, про який практично ніхто не замислюється, — це генетична пам'ять. Чорний чай народився на Русі в середині XVI століття, наші пращури п'ють його століттями, це не могло не відкластися в генах. Кава - продукт іноземний, з'явився у нас набагато пізніше. Науково доведено, що він руйнує біохімічний баланс організму середньостатистичного українця, тоді як чай ідеально в нього вписується.

Чорний чай: характеристики листя.

    Чорний чай (ферментований) при заварюванні має насичений темний колір, який утворюється внаслідок утворення водорозчинних речовин темно-червоного та коричневого відтінків під час ферментації продукту. Виробництва заварних листів здійснюється шляхом переробки флешів – верхівок пагонів вічнозеленої рослини із сімейства чайних.

Характеристики чорного чаю на кшталт вихідної сировини та технології переробки:

  • Байховий розсипний – листовий, дрібний та ароматизований;
  • Гранульований – листовий та чайна крихта (пил);
  • Пресований - плитковий, таблетований, цегляний;
  • Екстрагований-екстракт рідкий чи сухий.

    Найбільш популярний серед жителів Європи, зокрема, Україні вид – це чорний байховий чай. Свою назву вид отримав від китайського слова "бай-хоа", яке означає "білі вії". Так називають біло-сріблясті волоски, що знаходяться на нижній стороні листа чайної рослини (велика їх концентрація зосереджена на верхівках пагонів та нирках).

Міжнародна індійська класифікація чорного байхового чаю:

  • А (TGFOP TFOP) - листовий чай, що містить типси (бруньки) і велике скручене листя, при заварюванні пластини розвертаються, мають великий розмір, щільні;
  • B - подрібнений типовий чай, містить дрібні пластини з черешками і волокнами;
  • C (TGOF GOF FOF OPF PF FBOPF BOPF BPF FF F BMF) дуже дрібний, змішаний;
  • D (BOPD Dust 1 PD Dust Dust 2 FD CD RD) - крихта, пил подрібнені волокна.
  • E – гранульований, горохоподібний.

Чорний чай: характеристики напою.

У чорному чаї містяться такі корисні елементи:

  • Алкалоїд кофеїну (дарує бадьорість);
  • Дубильні речовини (танін, катехіни, поліфеноли) займають від 15 до 30% складу, завдяки їм напій має терпкий смак (зокрема впливає ферментований танін); дубильні речовини «загальмовують» процеси старіння та розвитку пухлинних захворювань надають бактерицидні, в'яжучі властивості, нормалізують тиск, покращують роботу надниркових залоз, стимулюють обмін речовин;
  • Амінокислотна група (17 амінокислот, включаючи глутамінову, що сприятливо впливає на нервову систему);
  • Ефірні олії;
  • Вітаміни (С, В1, В2, К, РР, пантотенова кислота);
  • Мінерали.

    У всьому світі існує безліч корисних та смачних сортів чорного чаю, його купажів. Виробництвом цього напою займаються багато країн світу. Для більшості жителів України найбільш знайомим є цейлонський чай, але на острові Шрі-Ланка його стали вирощувати відносно недавно. Витоки чайної культури сягають корінням у давню історію Китаю. Саме ця країна є постачальником чверті світового обсягу заварних листів та виробляє найбільшу кількість видів та сортів чаю.

    Щоб чорний чай розкрив характеристики повною мірою, його слід правильно заварювати: по-перше, для приготування ароматного насиченого напою використовується лише порцелянова посуд, оскільки у ній немає реакції окислення. Чай заварюється водою, температура якої 90-95 оС, і в жодному разі не кип'ятиться. Настій витримується протягом 3-5 хвилин, після чого стає повністю готовим подарувати свій смак і абсолютно неповторний.

Як правильно заварювати чорний чай.

    Всі ми чудово розуміємо, що для приготування дійсно смачного чаю важливий не тільки сам чай, а й правильна температура води, середовище та час заварювання, і само собою вода, оскільки саме її і збагачує своїми речовинами чай. Тому ми вирішили трохи поговорити про воду для заварювання чаю.

    Звичайно ж вода не повинна мати жодних додаткових домішок і запахів - хлорки, сірководню, нафтопродуктів, мила або інших миючих засобів, які не повинна віддавати затхлістю та вогкістю, іржею та гниллю. Якщо поруч знаходиться колодязь і Ви з дитинства звикли до висловлювань, що «вода з колодязі найкраща», врахуйте, що якщо вода в колодязі застоюється, то в ній може скопитися велика кількість мінералів і загубитися свіжість.

    Як ми вже сказали — надмірно мінералізована вода не підходить для заварювання чаю, чи то чорний чай, чи тайванський улун, тому що перешкоджає повноцінному екстрагуванню корисних речовин чайного листа в напій. І навпаки, найкраще підійде для заварювання вишуканого чаю м'яка вода (ідеальний варіант – вода високогірного джерела або гірського джерела).

    Не варто входити в оману і про те, що розтоплена зі снігу або льоду вода є ідеально м'якою та корисною. З часів стародавніх легенд про таку воду пройшла не одна сотня років, за які досить сильно змінилася екологія, і не на краще, так що краще буде остерігатися подібних експериментів.

    Воду, яка йде з-під крана, обов'язково слід пропускати через фільтрацію, так як вона сильно хлорована. Найкраще підійде природна питна вода, без додаткової мінералізації та газування. Таку воду Ви можете придбати практично у будь-якому супермаркеті.

    І не забувайте — хороший чай можна приготувати тільки на один раз кип'яченій воді, тому що вдруге Ви заварювати чай вже «мертвою» водою. Тому найрозумніше буде кип'ятити саме стільки води, скільки необхідно для заварювання поточної порції чаю.

Чай чорний купити в Україні.

Купити Чорний чай, пропонований в інтернет-магазині Gtea - це найбільш вдалий вибір на вітчизняному ринку, причому по ряду вагомих причин:

  • Оригінальна продукція, доставлена прямо з Тайваню;
  • Строгий контроль якості на всіх етапах виробництва;
  • Можливість купити чай за цілком доступною ціною;
  • Постійно розширюється асортимент;
  • Максимально зручні умови оплати і доставки.

    Для нас чорний чай - це справжня філософія, тому ми активно просуваємо свою продукцію на українському ринку і створюємо кожного клієнта максимально комфортні умови придбання.

    На окрему увагу заслуговує і доступний на нашому сайті асортимент. Ми співпрацюємо безпосередньо з великою кількістю чайних господарств з Тайваню, що дозволяє запропонувати кожному клієнту купити чорний чай саме того сорту, який він хоче, адже вибір у нас практично безмежний.

    Якщо ви дійсно хочете перейнятися цією культурою традиційного чаювання - ласкаво просимо в Gtea, адже тут вам завжди раді!



Чорний чай Ассам з Імбиром
375 грн.
Немає в наявності Модель: GT-028
    Корінь імбиру — це одне з найдавніших цілющих засобів, відомих людству. Те ж стосується і чайного листа, який в Стародавньому Китаї вважався ліками від тисячі хвороб. З'єднати ці два елементи в єдиному настої — це дійсно бла..
Чорний чай з Лічі - Лі Чжи Хун Ча
175 грн.
На складі Модель: GT-033
    Хороший смачний чай з приємним і ненав'язливим ароматизатором, та ще й екзотичним — відмінне поєднання для тих, хто любить експериментувати зі смаками і відкривати для себе щось нове і незвідане. Головна вимога — якість прод..
Чорний чай з цедрою бергамота — Ерл Грей (50 гр)
425 грн.
На складі Модель: GT-036
    Одна лише згадка словосполучення «Ерл Грей» відразу асоціюється саме з чаєм, причому навіть у тих людей, які про нього ніколи і не чули (якщо такі, звичайно, існують), що пояснюється його всесвітньої популярністю і багатовік..
Чорний чай Рубіновий — Хун Юй (100 гр)
425 грн.
На складі Модель: GT-032
    Хун Юй «Рубіновий», «Червоний нефрит» – чорний чай, який відноситься до категорії елітних, і не дарма - він давно завоював звання «гордості острова Тайвань». Любов чайних гурманів до нього обумовлюється особливостями смакови..
Чорний чай Янь Сюань — Димний
450 грн.
Немає в наявності Модель: GT-039
Чаї з димним ароматом та однойменною назвою є в Китаї. У всьому світі набув поширення під назвою Лапсанг Сушонг (Чжень Шань Сяо Чжун). Іноді такий чай називають "копченим". Але до технології копчення чай із «димною ароматизацією» не має жодного сто..
Чорний чай з Манго
275 грн.
На складі Модель: GT-034
    Щоб створити дійсно висококласний чорний чай з виключно свіжими і бадьорими фруктовими нотками, який припаде до смаку навіть найвибагливішим цінителям найпопулярнішого гарячого (а в деяких випадках і холодного) напою в світі..
Чорний чай з Маракуєю
275 грн.
На складі Модель: GT-035
    Чорний чай з маракуєй — це варіант для тих, хто любить поєднувати дивовижний смак екзотичних фруктів з класичним смаковим букетом відмінного чорного чаю. Таке поєднання лише на перший погляд здається недоречним — насправді ж..
Показано з 1 по 7 із 7 (всього 1 сторінок)