Як зберегти бадьорість - поради автомобілістам


  • 21 березня 2021 16:15:34
  • Переглядів: 1599

Як зберегти бадьорість - поради автомобілістам.

Робота водія напружений і дуже важка праця, який вимагає серйозної концентрації, зосередженості і швидкої реакції. При всій своїй монотонності зберегти увагу на дорозі при кожному наступному подолану кілометрі стає все складніше і складніше. Організм вимагає відпочинку, очі втомлюються і концентрація прагне до нуля. Справжній помічник в такому випадку натуральну каву, який хоч на певний проміжок часу допомагає відновити мозкову активність. На жаль, термін його ефективного впливу становить всього близько півгодини, причому мова йде виключно про натуральному кави. Сублімований аналог не володіє навіть таким малим терміном дії.

Чому так відбувається? Вся справа в тому, що в кавовому зерні міститься два алкалоїду з кардинально протилежним впливом на організм. Кофеїн, який знаходиться у зовнішній оболонці зерна, дійсно стимулює мозкову активність і дозволяє зосередитися. Теобромін, якого набагато більше, володіє протилежним ефектом і викликає сонливість. Виходить, що після випитої чашки еспресо ефект кофеїну триває близько півгодини, а після нього в роботу вступає антипод. Цей ефект багато фахівців називають «ефектом тридцятого кілометра», адже саме стільки в середньому можна проїхати після випитої чашки кави до моменту початку дії теоброміну на організм. Саме на таких ділянках доріг фіксується найвища аварійність.

Що ж робити в такому випадку? Експерти рекомендують вживати виключно натуральну каву і після кожної випитої чашки запивати її прохолодною чистою водою. Це допомагає знизити вплив теоброміну і сприяє більш активному виведенню його з організму. Такий спосіб не назвеш універсальної панацеєю, але це набагато краще, ніж вживати в величезних кількостях той же розчинну каву з термоса.

Про що мовчать виробники

У Сполучених Штатах Америки вже досить давно намагаються на законодавчому рівні змусити виробників сублімованого кави вказувати на етикетці, що він є без кофеїнові. На перший погляд це виглядає як мінімум нерозумно і нелогічно це ж кава і він містить кофеїн! Насправді все не та однозначно. Для виробництва розчинної кави використовується ядро ​​кавового бобу, а оболонка з високим вмістом кофеїну йде на більш актуальні і важливі цілі кофеїн містять фармацевтичні препарати. На виході ми отримуємо каву, перенасичений теоброміном і володіє ефектом сонливості. Для автомобіліста такий варіант неприйнятний, зате він відмінно підійде в якості вечірнього напою для хорошого і міцного сну.

Як в такому випадку зберегти бадьорість і не розгубити концентрацію? Варіант перший вже був озвучений пити натуральну каву і запивати його чистою водою. Спокійну поїздку на цілу ніч така методика не забезпечить, але це краще, ніж просто заснути за кермом. Другий хороший варіант пити якісний чай, причому зелений і чорний варіанти однаково прийнятні. Обумовлено це тим, що чайний кофеїн »міститься в листі в досить великих кількостях, а його вплив на організм практично нешкідливий. Що стосується кави такого не скажеш, адже надмірне його вживання дуже сильно впливає на серцево-судинну систему. Саме тому краще пити гарячий чай, тим більше що самих різних смаків цього чудово продукту дуже багато.

Якщо бути більш конкретним, то на думку експертів, кращий варіант - тайванський чай Габа з високим вмістом гамма-аміномасляної кислоти, яка служить відмінним нейромедіатором кори головного мозку і істотно підвищує концентрацію.